Sprogimas

slaptuUž labai slaptų JAV vyriausybės dokumentų nutekinimo slypi jaunas ginklų entuziastas, kuris pirmasis jais pasidalijo socialiniuose tinkluose, trečiadienį pranešė laikraštis „The Washington Post“.

Dėl šio atskleidimo, paskatinusio Teisingumo departamentą pradėti baudžiamąjį tyrimą, buvo atskleista įslaptintos informacijos apie Ukrainos kovą su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, taip pat JAV sąjungininkų slaptų vertinimų.

Du internetinės socialinės platformos „Discord“ grupės nariai laikraščiui „The Washington Post“ pasakojo, kad šimtus puslapių medžiagos ten paskelbė vyras, kuris pasakojo, kad dirbo JAV karinėje bazėje ir dokumentus parsinešė namo.

Vyras, pasivadinęs slapyvardžiu „OG“, kelis mėnesius grupėje reguliariai skelbė dokumentus, laikraščiui „The Washington Post“ sakė grupės nariai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Kai kuri dokumentuose esanti informacija buvo tokia slapta, kad ji buvo pažymėta grifu NOFORN, reiškiančiu, kad šia informacija negalima dalytis su sąjungininkų žvalgybos agentūromis, pranešė „The Washington Post“.

Maždaug 24 asmenų grupę, kurioje buvo žmonių iš Rusijos ir Ukrainos, suvienijo „meilė ginklams, karinei įrangai ir Dievui“, o 2020 metais „Discord“ platformoje jie įkūrė „klubą tik su kvietimais“, pranešė „The Washington Post“.

„OG“ papasakojo grupės nariams, kad „dalį dienos praleidžia saugomoje patalpoje, kurioje draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais ir kitais elektroniniais prietaisais“, pranešė laikraštis.

Pastarosiomis dienomis „Twitter“, „Telegram“, „Discord“ ir kitose svetainėse buvo rasta dešimtys dokumentų nuotraukų. Kai kurios iš jų galėjo būti platinamos internete ištisas savaites ar net mėnesius, kol į jas pradėjo kreipti dėmesį žiniasklaida.

JAV pareigūnai viešai nepatvirtino, kad socialiniuose tinkluose ir kitose svetainėse paskelbtose nuotraukose matomos medžiagos yra tikros, o jų autentiškumo iš karto nepavyko nepriklausomai patvirtinti.

Be kita ko, Pietų Korėja antradienį pareiškė, kad didelė dalis nutekintų JAV žvalgybos dokumentų, rodančių Seulo susirūpinimą dėl ginklų tiekimo Ukrainai, yra suklastoti. 

Vis dėlto nutekinta informacija sukėlė Vašingtonui galvos skausmą, nes atskleidė JAV susirūpinimą dėl būsimo Ukrainos kontrpuolimo prieš Rusijos pajėgas perspektyvumo ir leido įtarti, kad ji šnipinėjo ištikimus sąjungininkus Izraelį ir Pietų Korėją.

Daugelio dokumentų nebegalima rasti tose svetainėse, kuriose jie pirmą kartą buvo paskelbti, o Jungtinės Valstijos, kaip pranešama, siekia, kad jie būtų pašalinti.

Numanomo informacijos nutekėjimo padariniai gali būti dideli, nes gali kilti pavojus JAV žvalgybos šaltiniams, o šalies priešininkai gali gauti vertingos informacijos.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode