Marcinkevičius




Šių metų Nobelio taikos premija buvo paskirta Kolumbijos prezidentui Juanui Manueliui Santosui (Chuanui Manueliui Santosui) už pastangas nutraukti jau pusę šimtmečio jo šalį krečiantį konfliktą su marksistų sukilėlių grupuote FARC, penktadienį paskelbė Norvegijos Nobelio komitetas.

Per ceremoniją Osle gruodžio 10 dieną laureatui bus įteiktas auksinis medalis ir diplomas; laureatas taip pat gaus 8 mln. Švedijos kronų (834 tūkst. eurų) piniginį prizą.

Švedų pramonininkas Alfredas Nobelis yra įpareigojęs savo įsteigtos premijos komitetą skirti šį apdovanojimą „žmogui, kuris daugiausiai nuveikė arba atliko geriausią darbą dėl brolybės tarp tautų, nuolatinių armijų panaikinimo arba sumažinimo, taip pat už taikos kongresų rengimą ir skatinimą“.

Nobelio komitetas šio priesako interpretaciją ilgainiui keitė, išplėsdamas taikos stiprinimo pastangų sąvoką, kuri dabar apima pastangas pagerinti žmogaus teisių padėtį, taip pat kovą su skurdu ir aplinkos taršos mažinimą.

Praeitų metų Nobelio premiją laimėjo Tuniso nacionalinio dialogo ketvertas, kuris po pirmosios ir sėkmingiausios Arabų pavasario revoliucijos atvėrė kelią į taikų dialogą tarp piliečių.

Vadinamosios Nobelio ekonomikos premijos, teikiamos nuo 1968 metų, laureatai bus paskelbti pirmadienį, o apdovanojimas už nuopelnus literatūros srityje - vėliau ateinančią savaitę.

Oslas, spalio 7 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode