Parama dėkojame




Užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius dalyvavo spalio 22–23 dienomis San Paule surengtose Lietuvos dienose, per kurias paminėtos trys sukaktys: Lietuvos ir Brazilijos diplomatinių santykių užmezgimo 85-metis, atkūrimo 25-metis ir lietuvių migracijos į Braziliją 90-metis.

Renginį sumanė Lietuvos generalinis konsulatas San Paule, jį organizavo drauge su Brazilijos lietuvių bendruomenėmis ir remiant Brazilijos lietuvių verslininkams.

„Dviejų geografiškai nutolusių valstybių draugystė per šiuos dešimtmečius išaugo į gražų, tarpusavio pagarba paremtą dialogą. Džiaugiuosi, kad Brazilija jus priėmė ir čia jūs saugiai ir gražiai įsikūrėte, tačiau norėčiau, kad kiekvienas lietuvis rastų kelią į savo Tėvynę, nes jis visuomet laukiamas Lietuvoje. Ačiū, kad puoselėjate lietuvybę ir nepamirštate savo šaknų“, – sveikindamas šventės dalyvius pažymėjo viceministras.

M. Bekešius priminė, kad šiemet į olimpinių žaidynių Rio de Žaneire atidarymą buvo atvykusi Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, į uždarymą – Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, o pernai vykęs Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus oficialus vizitas Brazilijoje buvo ryškus pastarojo meto dvišalių santykių akcentas.

Lietuvos ir Brazilijos dvišalių santykių darbotvarkė, pasak viceministro, išsami – derinami susitarimai, planuojami dvišaliai vizitai, svarstoma, kaip paskatinti ekonominį bendradarbiavimą, kuris šiuo metu irgi tampa vis reikšmingesnis – Brazilija yra viena iš pagrindinių Lietuvos prekybos partnerių Lotynų Amerikoje. „Mūsų verslas ieško partnerių Brazilijoje, ypač domina pieno ir žuvies produktų, informacinių technologijų, gyvybės mokslų, inžinerijos ir turizmo rinkos“, – sakė Lietuvos pareigūnas.

M.Bekešius taip pat paragino skatinti akademinius mainus, žmonių tarpusavio ryšius. Pasak jo, gražus akademinės ir verslo partnerystės pavyzdys buvo San Paulo universiteto kardiologijos profesoriaus MauricioWajngarteno dalyvavimas didžiausiame tarptautiniame mūsų regiono gyvybės mokslų forume „LifeSciencesBaltics 2016“ šį rugsėjį.

Viceministras pasidžiaugė aktyvia lietuvių bendruomene Brazilijoje ir pažymėjo, kad įgyvendinant „Globalios Lietuvos“ programą remiami ir stiprinami mūsų tarpusavio ryšiai. Jis pakvietė lietuvių kilmės jaunimą studijuoti Lietuvoje: universitetai siūlo rinktis įvairias lietuvių kalbos ir kultūros studijų programas, vasaros stovyklas, taip pat finansinę paramą studijoms pagal aukštųjų mokyklų programas. M.Bekešius taip pat paragino Brazilijos lietuvius įsijungti į „Globalios Lietuvos lyderių“ ir „Kurk Lietuvai“ programas, kurios jungia įvairių sričių profesionalus iš viso pasaulio.

Lietuvos atstovas priminė, kad 2018-aisiais minėsime Lietuvos valstybės nepriklausomo gyvavimo šimtmetį, ir pakvietė kiekvieną lietuvį pažymėti šią sukaktį tam skirtais renginiais.

Migracijos muziejuje vykusios šventės dalyvius taip pat pasveikino San Paulo valstijos kultūros sekretorius Jose Roberto Sadekas, Lietuvos generalinė konsulėSan Paule Laura Guobužaitė, Brazilijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Rosana Tumas. Lietuvių kilmės istorijos profesorius Marco Lipas skaitė paskaitą apie Lietuvos istoriją, pasirodė Brazilijos lietuvių šokių kolektyvai ir chorai. Dvi dienas vyko lietuviškos virtuvės pristatymai, buvo rodomi rankdarbiai.

Du mėnesius Migracijos muziejuje veiks paroda, skirta šioms trims sukaktims paminėti. Joje pasakojama apie lietuvių imigrantus Brazilijoje per pastaruosius 90 metų, diplomatinių santykių raidą.

Renginio dalyviai spalio 23 d. aplankė ir lietuvišką Vila Zelina rajoną ir individualiai susitiko su Brazilijos lietuvių bendruomenių atstovais.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode