Parama dėkojame




„Alvora“ pralaimėjo ginčą su vyriausybine komisija dėl teisės remontuoti dujotiekius

dujotTeisėsaugos akiratyje atsidūrusi ir nepatikima pripažinta energetikos objektų statybos bendrovė „Alvora“ pralaimėjo ginčą su vyriausybine strateginių įmonių sandorius tikrinančia komisija dėl jos sprendimo neleisti pasirašyti magistralinių dujotiekių priežiūros ir remonto sutarties su valstybės valdoma bendrove „Amber Grid“. 

Regionų administracinio teismo Vilniaus rūmai antradienį atmetė „Alvoros“ skundą, BNS pranešė teismo atstovė Sigita Gamulėnienė.

Pasak jos, „Alvora“ prašė teismo panaikinti vyriausybinės komisijos 2023 metų rugpjūčio 24 dienos posėdžio protokolo dalį, kuria pripažinta, kad „Amber Grid“ numatoma pasirašyti dujų perdavimo sistemos objektų priežiūros, remonto ir avarinio remonto sutartis su „Alvora“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Byla buvo nagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose, todėl daugiau informacijos teismas neteikia.  

„Amber Grid“ BNS pranešė, kad rugpjūtį komisijai, o rugsėjį – ir Vyriausybei neleidus pasirašyti sutarties su „Alvora“ pernai lapkritį ji pasirašyta su antros vietos laimėtoja bendrove „MT Group“. Pagal trejų metų trukmės 1,9 mln. eurų vertės sutartį įmonė remontuos dujotiekius, juos prižiūrės, greitai reaguos į kritinius defektus ar įvykus incidentams. 

Vyriausybės Spaudos tarnyba BNS pranešė, kas Ministrų kabineto sprendimas dėl sutarties su „Alvora“ buvo priimtas pernai rugsėjo 13 dieną – jis patvirtino komisijos išvadą, kad būsima sutartis neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. „Alvora“ BNS kol kas nekomentavo, ar skųs sprendimą. 

„Alvora” dėl sprendimo skundimo apsispręs per teisės aktuose numatytą apskundimo terminą“, – rašoma įmonės komentare BNS.

Pagrindinė Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) rangovė „Alvora“ šią savaitę įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą trejiems metams, todėl negalės dalyvauti kai kuriuose viešuosiuose pirkimuose.

Į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) sudaromą sąrašą „Amber Grid“ prašymu „Alvora“ įtraukta iki 2027 metų kovo 14 dienos dėl esminio GIPL statybos rangos sutarties pažeidimo, tačiau, anot VPT, įmonė gali dalyvauti kituose pirkimuose, jei įrodo, kad yra pašalinusi ankstesnius trūkumus.

Portalas „15min“ rašė, kad GIPL projektą purto įtarimai dėl jame galimai sumontuotų rusiškų detalių, dokumentų klastočių ir aplaidžiai vykdytos projekto priežiūros.

Pasak portalo, „Amber Grid“ sausį pateikė pretenziją „Alvorai“ – jos pareikalauta iki kovo 8 dienos pašalinti darbų trūkumus, pateikiant jungiamųjų detalių sertifikatus.

Apie „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone pirmasis 2020 metais pranešė LRT Tyrimų skyrius. Kilus skandalui „Amber Grid“ nurodė „Alvorai“ nutraukti sandorį su rusais ir ieškoti Europos gamintojų.

Įtariama, kad tuomet galėjo būti sukurpta rusiškų detalių priedangos suklastotais Europos įmonių sertifikatais schema, neva „Alvora“ sumontavo „ChelPipe“ jungiamąsias dalis, „pakišdama“ jas po suklastotais Lenkijos, Rumunijos ir Latvijos įmonių sertifikatais.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode