Parama dėkojame




Kultūra, suvienijanti kartas

zidIdėjos – atskleisti ir suvokti savo vietos etnokultūrines vertybes, siekti pagilinti žinias, kad tautodailininkai įgytų įgūdžių edukacijoms pravesti, suprastų etninius pranašumus – vedini projekto vykdytojai Židikų kultūros centre pradėjo įgyvendinti projektą „Kultūra, suvienijanti kartas“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Mažeikių rajono savivaldybė.

 

 

 zid1Audimas lyg meditacija

Audimo amatas buvęs populiarus senovėje vis dar

gyvuoja ir šiais laikais. Tai vienas labiausiai ištobulintų ir antras pagal populiarumą amatas Lietuvoje. Juk ne veltui daroma prielaida, kad audimas senovėje galėjo būti ir tam tikras meditacijos būdas, proto nušvitimo kelias. Dauguma moterų ir dabar pažymi, kad audimas labai ramina. Be to, siekiant, kad audinys turėtų ypatingą teigiamą galią, reikėjo ir audėjo atitinkamo nusiteikimo.

Nors židikiškės audėjos audžia ir tautinius kostiumus, ir rankšluosčius, ir kt. didesnius audinius, šio projekto metu daugiau dėmesio skyrė smulkiesiems audiniams –rištinėms juostoms, žemaitiškoms galvos dangoms. Gi, ir senovėje mokytis austi pradėdavo būtent nuo juostų.

Seminaruose ir praktinės, ir teorinės žinios

Projektas, startavęs liepos pradžioje, baigsis lapkričio 30-ąją. Jo metu į bendrą darbą̨ įtrauktos vietos bendruomenės, kraštiečiai, sulaukta svečių ir iš gretimo, Skuodo, rajono. Įgyvendinant projektą vyko praktiniai-teoriniai seminarai. „Žemaitiški tautiniai drabužiai ir galvos apdangalai“ artimiau buvo susipažindinta su žemaitišku tautiniu kostiumu ir žemaitiškų tautinių drabužių galvos apdangalais (rangės, kepurėlės, skaros). Po paskaitos vyko praktiniai mokymai, kaip pasigaminti ant galvos dedamas tik žemaičių mergaitėms būdingas ranges. Kito seminaro metu kalbėta apie žemaitiškų tautinių rinktinių juostų audimą. Ne viena projekto dalyvė panoro išsiausti pati juostą, pasidalyti pojūčiais, sėdus prie staklių.

Kataloge – tekstilės pavyzdžiai

Projekto metu, per visą vasarą, suorganizuota ekspedicija „Senoji Židikų krašto namų tekstilė ir audimo raštai“. Jos metu aplankytos visos seniūnijos kaimų apylinkės, bažnyčios. Ekspedicijos metu rasta daug užsilikusių pas vietinius gyventojus austų audinių, įvairių namų tekstilės gaminių. Jos metu rasti apie 200 įvairių eksponatų nugulė į naują katalogą „Prarastos tradicijos sugrįžta“. Kataloge apžvelgiamas tekstilės atgimimas Židikų krašte, pradedant spalvinės gamos įvairove, ornamentika, raštais, nėrinių modeliais, jų puošyba. Rasti bažnyčiose ir pas seniūnijos gyventojus audimo ir namų tekstilės pavyzdžiai netikėtai nustebino ir daug mačiusius žmones bei pačius kultūros darbuotojus. Savo turiniu katalogas traukia tiek ir tautodaile besidominčius skaitytojus, tiek ir mėgstančių rankdarbius bei ieškančių originalių idėjų žmonių grupes.

Suorganizuota projekto ekspedicijos metu rastų eksponatų darbų parodą Židikų kultūros centre.

Projekte būrys savo srities žinovų

Projektą įgyvendinti padėjo savo srities specialistai. Seminarus vedė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyriaus pirmininkė Sigita Dacienė, Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centro direktorė Birutė Poškienė. Katalogui „Prarastos tradicijos sugrįžta“, kurio išleista 50 vnt., nuotraukas darė Jonas Strazdauskas, tekstus kūrė Laima Skabickienė.

Židikų kultūros centro archyvo nuotr. Daugiau nuotraukų:(7) Facebook

Maz.r.sav.logolkt-logo

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode