Parama dėkojame




Voluinės žudynių metinės. Bažnyčia eina susitaikymo keliu

keliuLenkijos ir Ukrainos katalikų vyskupai žengia dar vieną žingsnį atleidimo ir susitaikymo kelyje. Abiejų Bažnyčių vadovai kartu pagerbs žudynių Ukrainoje aukas minint jų 80-ąsias metines.

Liepos 7 ir 8 d., Lenkijos vyskupų konferencijos pirmininkas Stanislawas Gądeckis, Poznanės arkivyskupas, ir Sviatoslavas Ševčukas, Ukrainos graikų apeigų Bažnyčios vyriausias ganytojas, Kyjivo ir Haličo didysis arkivyskupas, už žuvusiuosius melsis kartu – liepos 7 d. Varšuvoje, liepos 8 d.  Pavlivkoje, Voluinės srityje.

Lenkijos episkopato vadovas pranešė apie būsimą susitikimą su Sviatoslavu Ševčuku po birželio 14 d. įvykusio vyskupų konferencijos plenarinio posėdžio. Kalbėdamas žurnalistams ganytojas reiškė viltį, kad lenkų žudynių Ukrainoje 80-ųjų metinių minėjimas leis žengti dar vieną reikšmingą žingsnį lenkų ir ukrainiečių susitaikymo kelyje. Arkivyskupas pranešė, kad su Ukrainos graikų apeigų Katalikų Bažnyčios vadovu pasirašys bendrą pareiškimą klausimu, kuris dar kelia įtampą Lenkijos ir Ukrainos santykiuose.

1943 m. etninių valymų tragedija itin skaudžiai palietė apie šimto kaimų gyventojus Ukrainos šiaurės vakaruose. Ukrainos partizanai kaltinami už iki 130 000 nekaltų civilių žmonių, daugumoje lenkų, žudynes. Lenkų nacionalistai kaltinami už apie 20 000 ukrainiečių žudynes.

Arkivyskupas S. Gądeckis patikino, kad atleisti nereiškia užmiršti. Atleidimas yra būtina meile ir tiesa paremto susitaikymo proceso sąlyga, pažymėjo ganytojas.

Lenkijos vyskupai konferencijos susitikime dar kartą užtikrino savo malda už Ukrainą, kuri toliau priešinasi Rusijos agresijai. Šį sekmadienį, birželio18 d., visose Lenkijos katalikų bažnyčiose bus atnaujintas Rusijos ir Ukrainos paaukojimo Nekalčiausiajai Švč. M. Marijos Širdžiai aktas. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode